Marcaltő története

 

Marcaltő község Veszprém megyében a pápai kistérségben található.

  • Fekvése: A Rába és a Marcal folyó között fekszik a megyehatáron, Pápától 20 km-re, Északkeletre.

 

Marcaltő Pápától északnyugatra, mintegy 18 km távolságra, a Rába és a Marcal között terül el, 870 főt számláló település. Első okleveles említése 1380-ból származik, de ennél jóval korábbi település. Neve arra utal, hogy a Marcal itt ömlött a Rábába.

Története: A falu négy vármegye: Győr, Sopron, Vas és Veszprém találkozásánál feküdt. 1402-ben hetivásár tartására kapott jogot. Évszázadokon át a Gutkeled nemzetségbeli családok birtokolják. Először a Marcaltőieké, 1645-ös kihalásukig, majd az Amadék kapták meg adományul a királytól. 1902-től 1945-ig az Esterházyaké volt. A Marcaltőiek régi kastélyát 1551-ben említi okirat. Több malmot birtokolt a család, révátkelő is volt itt. Az Amadé család új kastélyt építtetett, a folyókat ásott mederbe terelték. A fejlődő település a XVIII. századtól a XIX. század közepéig mezővárosi rangot viselt.

1849. június 27-én a Marcaltő és Ihász között zajlott le a szabadságharc ihászi ütközete: Kmety György tábornok honvédei hősiesen küzdöttek a császári csapatok ellen. Az egyetlen Veszprém megyei csata helyszínét emlékoszlop őrzi. Ihász ősi település, a központi belterülettől 7,2 km-re helyezkedik el, lélekszáma 270 fő.

Csóti Közös Önkormányzat :

  • 1
  • 2

Várjuk Önt!

Településünk lakói nagyon igyekvő, a környezetükre igényes, rendkívül vendégszerető emberek. Ezt Ön is megtapasztalhatja, ha ellátogat hozzánk.

Czupper András

 

 

 

Magyar Falu Program logo web

 

Elérhetőségek

 
  +36 89 347 004
  +36 89 347 004
 8532 Marcaltő, Fő tér 13.

Kövessen minket a FB-on!

 

befektetes a kovobe