Projekt címe: Fogorvosi szolgálati lakás felújítása Marcaltőn (MFP-SZLOSZL/2022)
Projekt azonosítója: 3365761036
Támogatás összege: 39.990.423 Ft
Marcaltő Község Önkormányzata a 2022. évben sikeresen pályázott a Magyar Falu Program keretében kiírt Szolgálati lakás és orvosi szolgálati lakás felújítása, fejlesztése – 2022 című alprogramra, melynek eredményeképp 39.990.423 Ft támogatásban részesült a Fő tér 24. szám alatt (hrsz. 376) található fogorvosi szolgálati lakás külső- és belső felújítására és energetikai korszerűsítésére.
Projektünk legfőbb célja volt az épület rendeltetésszerű kihasználtságának elősegítése a településen dolgozó fogorvos minőségi életkörülményeinek megteremtése érdekében.
A pályázati felhívás remek lehetőséget jelentett számunkra, hogy a már régóta halogatott korszerűsítést elvégezzük. Az épület helyiségei részben átalakításra kerültek. A konyha és a nappali közti nyílást befalaztuk, a nappali bejárata a közlekedőről lett kilakítva. A fürdő és a szoba közti válaszfalat elbontottuk, majd a fürdő bővítésre került a szoba irányába. A padlásfeljáró erősen hőhidas volt, ezért a feljáró alsó síkján hőszigetelés készült. Mivel a déli homlokzaton a nyílászárók elavult fa szerkezetek voltak, ezért a helyükre új műanyag ablakok kerültek. A tetőszerkezet korhadt, rovarrágott volt, így új, állószékes tetőszerkezet építettünk hornyolt cserépfedéssel. Belső festésre is sor került. Az épület energetikai korszerűsítése miatt 18 cm vtg. homlokzati hőszigetelő rendszert készítettünk. Továbbá új víz- és szennyvízvezeték hálózat készült, napelemes rendszer építettünk ki, a teljes elektromos hálózatot kicseréltük, valamint az átalakítással érintett helyiségekben új padlóburkolatot helyeztünk el.
A műszaki átadás-átvételre 2023. október 20-án került sor.

 

 

 

 

Beszámoló

Magyar Falu Program keretében „ Önkormányzati temetők infrastrukturális fejlesztése – 2022” című pályázatról

Kódszám: MFP-ÖTIF/2022

projekt azonosítója: 3346360986

 

Kedvezményezett neve: Marcaltő Község Önkormányzata

Marcaltő Község Önkormányzata sikeres pályázatot nyújtott be az Önkormányzati temetők infrastrukturális fejlesztése – 2022”pályázatra

 

Támogatói okirat iratazonosítója: 3365957631

Projekt teljes költsége: 27 784 586,-Ft

A támogatás intenzitása 100%

 

Támogatott tevékenység:

  • Meglévő ravatalozó külső és belső felújítása, előtető felújítása, építése
  • Halottak ideiglenes elhelyezésére szolgáló tároló, halott hűtő beszerzése

 

Megvalósult eredménymutató:

Az elnyert támogatásból megvalósított felújítás műszaki tartalma:

 

  • A temető területén lévő ravatalozó épülete nem rendelkezett beton alappal, azt néhány sor tégla alapra építették. Az évek során a talajerózió következtében a téglaalap megszállt, az épület falazata kettényílt, így az épületet megfelelő betonalappal kellett ellátni, illetve a repedés kijavítását követően külső-belső homlokzat felújításra volt szükség. A felújítás során a külső homlokzatba falazott urnafalat építettünk. A pályázatból megépített urnafallal temetői szolgáltatásunk bővülhetett a községben élők és a faluból elszármazottak igényeinek megfelelően. Az urnafallal a jövőben a temető rendezettebb képet mutat és lehetőség nyílik a jelenleg olcsóbb hamvasztásos temetésekre.

A későbbi beázások elkerülése érdekében szükséges volt a tetőcsere, illetve az esővíz elvezetése.

Mivel az épület mérete nem tette lehetővé, hogy abban vizesblokk (wc) kialakításra kerüljön, ezért a temető területén egy különálló wc-t telepítettünk, a hozzá tartozó szennyvíz berendezéssel együtt.

  •  Halottak ideiglenes elhelyezésére, halott hűtőt vásároltunk.

 

Az elnyert pályázatról a tájékoztatás és nyilvánosság biztosítása a Magyar Falu Program Arculati kézikönyvében meghatározottak szerint zajlott. A falutábla a település közigazgatási határát jelző, a település nevét tartalmazó tábla alá került elhelyezésre a falu fő forgalmi útvonala mentén, a község központja felé vezető oldalon, míg a támogatói tábla a temető kerítésén található. A projektről a beszámolónk a község honlapján megtalálható.

 

Projekt befejezése: 2023. augusztus 07.

Beszámoló
Magyar Falu Program keretében „Tanya- és falugondnoki buszok beszerzése” című alprogram
Kódszám: MFP-TFB/2021
projekt azonosítója: 3289629375

Kedvezményezett neve: Marcaltő Község Önkormányzata

Marcaltő Község Önkormányzata sikeres pályázatot nyújtott be a tanyagondnoki szolgálat számára új falubusz megvásárlására

Támogatói okirat iratazonosítója: 3300483009

Projekt teljes költsége: 14 813 330 Ft

A támogatás intenzitása 100%

Támogatott tevékenység: Meglévő tanyagondnoki szolgálathoz, régi gépjármű cseréje

Megvalósult eredménymutató:

• Új Renault Trafic Combi Pack Comfort L2H1 Blue dCi 150 típusú gépjármű beszerzése
• Az elnyert támogatásból megvalósított felújítás műszaki tartalma
• A szolgáltatást potenciálisan igénybe vevők száma / hó eredménymutató

Beszerzésre került egy új Renault Trafic Combi Pack Comfort L2H1 Blue dCi 150 gépjármű gyári extrákkal: sötétített hátsó-oldalsó ablakok, fűthető első ülések, jobboldali üvegezett tolóajtó (csúsztatható ablakkal), automata Renault Kártya, vezető- és utasoldali oldallégzsák + függönylégzsák, üvegezett lemezfal a baloldali tolóajtó helyén (csúsztatható ablakkal), hátsó könyöktámasz, szürke szövetkárpit, elektromosan állítható és behajtható, fűthető visszapillantó tükrök, parking csomag: első-hátsó-oldalsó parkolóradarok + tolatókamera, 8” easy link multimédia és navigációs rendszer, belső harmonia kilátás csomag: ködfényszórók + automata ablaktörlők esőérzékelővel, fáradtságérzékelő rendszer, TECHNO cs: sávelhagyásjelző rendszer + holttérfigyelő + sebesség korlátozó tábla felismerő + aktív vészf.r. + autom.táv.fénysz., LOOK csomag: 17” könnyűfém keréktárcsák. Utólagosan beépítésre került kiegészítő tartozékok: szőnyeg garnitúra, Magyar Falu Program arculati elemek, lemezfelnire szerelt téligumi garnitúra, manuális működtetésű oldalfellépő, vonóhorog. A gépjármű alkalmas mozgásában korlátozott, kerekesszéket használó utasok biztonságos szállítására, ennek megfelelően alkalmas minimum egy elektromos kerekesszék szállítására, valamint rámpával és 4 plusz 3 pontos rögzítési rendszerrel felszerelt. A projektnek köszönhetően javul a tanyagondnoki szolgálat színvonala. A tanyagondnoki szolgáltatást igénybe vevők száma / hó eredménymutatót a tevékenységi napló és a gépjármű menetlevelén feltüntetett személyek száma támasztja alá. A pályázat elnyeréséről a támogatói tábla kihelyezésével, a tájékoztatás és nyilvánosság tevékenységének 2 db falutáblával, valamint a honlapon kihelyezett emblémával és a kiegészített beszámolóval eleget tettünk.

Projekt befejezése: 2022. július 13.

Beszámoló

Magyar Falu Program keretében „Óvodai játszóudvar és közterületi játszótér fejlesztése” című alprogram

Kódszám: MFP-OJKJF/2021

projekt azonosítója: 3282663497

Kedvezményezett neve: Marcaltő Község Önkormányzata

Marcaltő Község Önkormányzata sikeres pályázatot nyújtott be az önkormányzat tulajdonában lévő Marcaltő belterület 381 hrsz-on lévő játszótér felújítására.

Támogatói okirat iratazonosítója: 3319245928

Projekt teljes költsége: 4 583 100 Ft

A támogatás intenzitása 100%

Támogatott tevékenység: Közterületi játszótér felújítása, korszerűsítése

Megvalósult eredménymutató:

• Meglévő játékok felújítása, cseréje, illetve új játékok telepítése

• Az elnyert támogatásból megvalósított felújítás műszaki tartalma:

Telepítésre került új eszközként 1 db Dia mászóvár (2 csúszdával, láncos híddal, köteles lengőgerendával, lépcsővel, függőleges létrával, döntött kötélhálóval, döntött rámpával és függőleges mászófallal), 1 db kombinált hinta (lap, bölcső és fészekhintával), 1 db homokozó (2,5 *2,5 méter), 1 db kombinált XO játék, 1 db pókháló egyes nyújtóval, és 2 db felnőtt háttámlás pad asztallal. Meglévő csúszdás torony esési terében 3 négyzetméter gumilap csere, meglévő mérleghintán gerenda és kapaszkodó csere valósult meg. Megtörtént a régi, illetve új játékok TÜV vizsgálata is. Az eszközök megfelelnek a jelenleg hatályos szabványoknak, a gyerekek számára biztonságosak és fejlesztik a mozgáskultúrájukat, mozgásfejlődésüket, valamint kielégítik mozgásigényüket. A projektnek köszönhetően a játszótér színvonala javul, növelve ezzel a gyerekek életesélyeit, a település vonzóbbá válik, népességmegtartó ereje növekszik. A pályázat elnyeréséről tájékoztató információs táblák kihelyezése megtörtént.

Projekt befejezése: 2022. május 06.

ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL ÉPÜLETÉNEK KOMPLEX FEJLESZTÉSE MARCALTŐN

Kedvezményezett neve: Marcaltő Község Önkormányzata

Pályázati felhívás neve, kódszáma: Faluházak felújítása – 2020

MFP-FHF/2020

Projekt azonosítója: 3111334530

Támogatás összege: 29 992 098 Ft

Támogatás mértéke: 100,00 %

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2022.06.24.

Marcaltő Község Önkormányzata a Magyar Falu Program keretében meghirdetett „Faluházak felújítása” című, MFP-FHF/2020 kódszámú felhívásra benyújtott támogatási kérelmét a Miniszterelnökség támogatásra alkalmasnak minősítette.

A projekt 29 992 098 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült.

Marcaltő Község Önkormányzata elkötelezett amellett, hogy valamennyi önkormányzati alapszolgáltatást korszerű, energiatakarékos, komfortos és esztétikus környezetben biztosítson a település lakossága számára.

Ezért célul tűztük ki a Csóti Közös Önkormányzati Hivatalunk Marcaltői kirendeltsége polgármesteri hivatalként funkcionáló épületének részleges külső-belső felújítását és energetikai korszerűsítését; illetve ezzel együtt:

– igényes környezet megteremtését a közügyek intézésére;

– egy korszerűbb, minél több igényt kielégítő hivatal biztosítását;

– az épület energetikai adottságainak javítását és a megújuló energia-felhasználás arányának növelését, ezáltal a hatékonyabb energiahasználat, racionálisabb energiagazdálkodás elősegítését;

– a fenntartásához kapcsolódó költségek csökkentését,

– a károsanyag-kibocsátás mérséklését;

– a településkép javítását;

– településünk vonzóbbá tételét.

Céljaink eléréséhez a projekt keretében a hivatal épületének részleges külső-belső felújítása, valamint energetikai korszerűsítése valósult meg, megújuló energiaforrás alkalmazásával kombinálva.

A fejlesztés eredményeként jelentősen javult az épület műszaki állapota, energiahatékonysága és esztétikája, melynek köszönhetően a hivatali ügyintézést színvonalasabb, komfortosabb és korszerűbb környezetben hatékonyabban tudjuk ellátni; ezzel együtt javul az itt élők életminősége, valamint a településkép. Mindez pedig hozzájárul településünk vonzerőjének növeléséhez.

A projekt megvalósításának időintervalluma: 2021.10.13.- 2022.06.24.

 

 

 

 

 

 

 

A kedvezményezett neve:Marcaltő Község Önkormányzata

Pályázati felhívás neve: KÖFOP-1.2.1-VEKOP-16 Csatlakoztatási konstrukció azönkormányzati ASP rendszer országos kiterjesztéséhez

A projekt címe:

„Marcaltő Község Önkormányzat ASP KÖZPONTHOZ VALÓ CSATLAKOZÁSA”

A szerződött támogatás összege:

6 000 000 Ft

A támogatás mértéke: 100 %

Projektazonosító:

KÖFOP-1.2.1-VEKOP-16-2016-00114

Projekt tartalma:

A projekt célja az ASP rendszerhez való csatlakozás kialakítása volt, az adatminőség javításával, az adatokmigrálásával, teszteléssel és élesítéssel.

A projekt keretében eszközbeszerzés is történt kártyaolvasók és munkaállomások ill. nyomtatók kerültek üzembe helyezésre.

A konzorcium tagjai:

Malomsok Község Önkormányzata

Egyházaskesző Község Önkormányzata

Marcaltő Község Önkormányzata

 

A projekt befejezési dátuma:2018.06.30

 

KÖZÖSSÉGI TÉR KIALAKÍTÁSA MARCALTŐ, IHÁSZ PUSZTÁN

Kedvezményezett neve: Marcaltő Község Önkormányzata

Pályázati felhívás neve, kódszáma: Közösségi tér ki-/átalakítás és foglalkoztatás

MFP-KTF/2020

Projekt azonosítója: 3084353079

Támogatás összege: 29 999 361 Ft

Támogatás mértéke: 100,00 %

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2021.12.13.

Marcaltő Község Önkormányzata a Magyar Falu Program keretében meghirdetett „Közösségi tér ki-/átalakítás és foglalkoztatás” című, MFP-KTF/2020 kódszámú felhívásra benyújtott támogatási kérelmét a Miniszterelnökség támogatásra alkalmasnak minősítette.

A projekt 29 999 361 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült.

Marcaltő, mint „vidéki tér” számos történelmi, szellemi és közösségi értékkel rendelkezik; külön kiemeli a környező települések közül azon történeti vonatkozása, hogy 1849. június 27-én Marcaltő és Ihász között zajlott le a szabadságharc ihászi ütközete, mellyel kapcsolatban számos „emlékkel” rendelkezünk. Önkormányzatunk elkötelezett amellett, hogy egyrészt közössége számára a helyi, illetve nemzeti történelmi és kulturális örökséget megőrizze, másrészt a helyi közösségi élet fellendítését elősegítse, továbbá hogy ehhez megfelelő helyszínt biztosítson. Ennélfogva jelen projektünk fő célkitűzése a Marcaltő, Ihász puszta településrész 503/2 hrsz. alatti „Falumúzeum és közösségi ház” épületében egy többfunkciós Közösségi tér kialakítása.

További közvetett céljaink:

– az itt élők életminőségének emelése;

– a hagyományos vidéki közösségi élet, és ezzel együtt a vidéki települési társadalom kohéziójának erősítése;

– egyenlő esélyű hozzáférés biztosítása a közösségi szolgáltatásokhoz;

– helyi civil szervezeteink tevékenységének elősegítése, és ezáltal társadalmi aktivitásuk erősítése;

– hosszútávon a népességmegtartó erő növelése, a fiatalok helyben maradása, az elvándorlás visszaszorítása.

Mindezen céljaink eléréséhez a „Falumúzeum és közösségi ház” épület Közösségi tér épületrészének komplex belső felújítása, valamint akadálymentesítése tervezett.

A beruházás eredményeként jelentősen javul az épület műszaki színvonala; komfortosan, akadálymentesen használhatóvá és esztétikussá válik. Közösségünk számára így a továbbiakban egy többfunkciós közösségi teret tudunk biztosítani.

A fejlesztés hozzájárul a hagyományos vidéki élet jobbá, vonzóbbá válásához, itt élők életminőségének javulásához, valamint a civil szféra társadalmi szerepvállalásának erősödéséhez.

A projekt megvalósításának időintervalluma: 2021.02.01.- 2021.12.13.

 

HELYTÖRTÉNETI KIÁLLÍTÓ TÉR – FALUMÚZEUM LÉTREHOZÁSA MARCALTŐN

Kedvezményezett neve: Marcaltő Község Önkormányzata

Pályázati felhívás neve, kódszáma: Térségi értékek megóvása, ismertségük növelése

VP6-19.2.1.-37-4-17

Projekt azonosítószáma: 1924797971

Támogatás összege: 4.973.804 Ft

Támogatás mértéke: 85,00 %

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2021.12.13.

Marcaltő Község Önkormányzata a Vidékfejlesztési Program keretén belül a Gerence-Marcal-Rába és Somló Környéke Vidékfejlesztési Egyesület működési területére meghirdetett, „Térségi értékek megóvása, ismertségük növelése” című, VP6-19.2.1.-37-4-17 kódszámú felhívásra benyújtott támogatási kérelmét a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága, mint Támogató támogatásra alkalmasnak minősítette. Így a projekt az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból

4.973.804 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült.

Marcaltő, mint „vidéki tér” számos történelmi, szellemi és közösségi értékkel rendelkezik. Külön kiemeli a környező települések közül azon történeti vonatkozása, hogy 1849. június 27-én Marcaltő és Ihász között zajlott le a szabadságharc ihászi ütközete, mellyel kapcsolatban számos „emlékkel” rendelkezünk.

Önkormányzatunk ezeket az értékeket a helyben és a térségben élők számára szeretné megőrizni, illetve bemutathatóvá tenni, azonban jelenleg nem rendelkezünk, olyan korszerű és esztétikus kiállító térrel, ahol ez megvalósítható lenne.

Ennélfogva jelen projektünk fő célkitűzése egy „Helytörténeti kiállítótér – falumúzeum” kialakítása a Marcaltő, hrsz. 503/2 alatti ingatlanon elhelyezkedő épületben, annak belső felújítása és projektarányos akadálymentesítése által. Továbbá 1 db napelemes lámpa telepítése kerül telepítésre az akadálymentes parkoló megvilágításához.

A felújított kiállítótérben egy helytörténeti gyűjteményt, kiállítást hozunk létre, mely két téma köré szerveződik:

– „Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc ihászi ütközete” hadtörténeti emlékei

– „Az ihászpusztai elemi iskola története” emlékkiállítása

A projekt megvalósítási időszaka: 2021.02.01.- 2021.12.13.

https://ec.europa.eu/agriculture/

REKREÁCIÓS TÉR KIALAKÍTÁSA ESZKÖZBESZERZÉSSEL KOMBINÁLVA MARCALTŐN

Kedvezményezett neve: Marcaltő Község Önkormányzata

Pályázati felhívás neve, kódszáma: Élhető települési környezet kialakítása

VP6-19.2.1.-37-7-17

Projekt azonosítószáma: 1926780186

Támogatás összege: 6.803.675 Ft

Támogatás mértéke: 85,00 %

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2021.05.26.

Marcaltő Község Önkormányzata a Vidékfejlesztési Program keretén belül a Gerence-Marcal-Rába és Somló Környéke Vidékfejlesztési Egyesület működési területére meghirdetett, „Élhető települési környezet kialakítása” című, VP6-19.2.1.-37-7-17 kódszámú felhívásra benyújtott támogatási kérelmét a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága, mint Támogató támogatásra alkalmasnak minősítette. Így a projekt az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból

6.803.675 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült.

Marcaltő, mint „vidéki tér” számos történelmi, szellemi és közösségi értékkel rendelkezik. Önkormányzatunk elkötelezett amellett, hogy egyrészt ezeket az értékeket a helyben és a térségben élők számára megfelelő minőségben fenntartsa, és ezáltal a szabadidő hasznos eltöltését egy élhető, esztétikus környezetben biztosítsa, másrészt további rekreációs, kikapcsolódási és pihenési lehetőséget nyújtson egész közössége számára.

Ezért célul tűztük ki egy közösségi rekreációs tér létrehozását és hozzá zöldfelület kialakítását településünkön, mely aktív kikapcsolódási és pihenési lehetőséget biztosít egész közösségünk számára; valamint korszerű kertészeti eszközök beszerzését a zöldfelületek karbantartásához, gondozásához.

Projektünk keretében egyrészt Marcaltő, Fő tér 381. helyrajzi számú területén egy új közösségi rekreációs teret hozunk létre akadálymentes kialakítású térburkolattal, 4 db paddal, 1 db hulladékgyűjtővel, 3 db kerékpártárolóval és 1 db kültéri ivókúttal, illetve növénytelepítéssel.

Másrészt 1 db vonóhoroggal felszerelt fűnyíró traktor és hozzá 1 db fű- és lombgyűjtő beszerzése tervezett.

A projekt megvalósítási időszaka: 2021.02.01.-2021.05.26.

https://ec.europa.eu/agriculture/

 

 

 

 

 

2018 | 04 | 30.

MARCALTŐ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

SAJTÓKÖZLEMÉNY

LEZÁRULT AZ EGÉSZSÉGÜGYI ALAPELLÁTÁS FEJLESZTÉSE A MARCALTŐI KÖRZETBEN

Lezárult Marcaltő Község Önkormányzatának Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül, a TOP-4.1.1-15 „Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése” tárgyú felhíváson 56,40 millió Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült TOP-4.1.1-15-VE1-2016-00033 azonosító számú projektje.

Marcaltő Község Önkormányzata az „Egészségügyi alapellátás fejlesztése a Marcaltői körzetben” című, TOP-4.1.1-15-VE1-2016-00033 azonosító számú projekt keretében 56,40 millió Ft Európai Uniós támogatást nyert el, a Marcaltő, Kossuth u. 2. szám alatt lévő orvosi rendelő épületének felújítására, bővítésére. A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. A projekt célja – a háziorvosi-, iskolaorvosi-, valamint védőnői szolgálatot magába foglaló három egészségügyi alapellátási funkció egy épületbe való integrálása és komplex fejlesztése volt. A meglévő épületek funkcióikat, a háziorvosi és védőnői szolgálat teljesítését a vegyes praxishoz rendelt 1471 fős lakossági kapacitásra vonatkozóan korábban is ellátták, azonban állapotuk jelentősen leromlott volt, az épületek nem voltak akadálymentesítettek, az ellátáshoz szükséges orvosi eszközök, informatikai rendszerek nem álltak rendelkezésre vagy elavultak voltak, így nem biztosítottak megfelelő körülményeket a betegellátáshoz, továbbá nem valósult meg az épületek költséghatékony üzemeltetése sem.

A fejlesztés eredményeképpen a háziorvosi ellátásnak helyt adó épület felújításával, bővítésével központosításra került az egészségügyi alapellátás, a házi- és iskolaorvosi rendelő, a védőnői tanácsadó egy infrastruktúrába került, a lakosság számára könnyebben elérhetővé vált mindhárom ellátási funkció. Megvalósult a hiányzó vagy elavult orvosi gépek, műszerek, eszközök beszerzése, az épület komfortosítása, akadálymentesítése, a szolgálati lakás fejlesztése, a gazdaságos fenntartás érdekeit is szem előtt tartva megújuló energiát felhasználó rendszer telepítése, nyílászáró csere, és a fűtési rendszer korszerűsítése is, továbbá megtörtént a háziorvos részére egy feladata ellátáshoz szükséges személygépjármű beszerzése. Az energiatakarékos megoldások alkalmazása hosszabb távon pénzügyi formában is megjelenő költség megtakarítást eredményez, a szolgáltatási színvonal javítását szolgáló beruházások, eszközbeszerzések a minőségi, teljesebb körű feladatellátáshoz járulnak hozzá.

A beruházás kezdete 2017. november 1., a projekt 2019. április 30. napjáig megvalósult.

A projektről bővebb információt www.marcalto.hu oldalon olvashatnak.

További információ kérhető: Sandl Zoltán polgármester Telefonszám: 06-88-347-004

E-mail cím: info@marcalto.hu

BEFEKTETÉS A JÖVŐBE

Európai Regionális Fejlesztési Alap 2019| 04 | 30.

 

„Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa”

ERŐ- ÉS MUNKAGÉPEK BESZERZÉSE A “MARCALTŐ ÉS VIDÉKE” KONZORCIUM KOMPLEX ÚTKEZELÉSÉHEZ

Kedvezményezett(ek) neve:

Marcaltő Község Önkormányzata (konzorcium vezetője)

Nemesgörzsöny Község Önkormányzata (konzorciumi tag)

Egyházaskesző Község Önkormányzata (konzorciumi tag)

Malomsok Község Önkormányzata (konzorciumi tag)

Várkesző Község Önkormányzata (konzorciumi tag)

Pályázati felhívás neve és kódszáma: Külterületi helyi közutak fejlesztése, önkormányzati utak kezeléséhez, állapotjavításához, karbantartásához szükséges erő- és munkagépek beszerzése

VP6-7.2.1-7.4.1.2-16

Projekt azonosítószáma: 1824690020

Támogatás összege összesen: 17.366.909 Ft, ebből

Marcaltő Község Önkormányzata (konzorcium vezetője): 8.554.379 Ft

Nemesgörzsöny Község Önkormányzata (konzorciumi tag): 3.280.410 Ft

Egyházaskesző Község Önkormányzata (konzorciumi tag): 2.125.980 Ft

Malomsok Község Önkormányzata (konzorciumi tag): 2.857.500 Ft

Várkesző Község Önkormányzata (konzorciumi tag): 548.640 Ft

Támogatás mértéke: 90,00 %

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2019.04.01.

A Marcaltő Község Önkormányzata vezette konzorcium – a Vidékfejlesztési Program keretén belül a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága, mint Támogató által meghirdetett – „Külterületi helyi közutak fejlesztése, önkormányzati utak kezeléséhez, állapotjavításához, karbantartásához szükséges erő- és munkagépek beszerzése” című, VP6-7.2.1-7.4.1.2-16 kódszámú felhívásra benyújtott támogatási kérelmét a Támogató támogatásra alkalmasnak minősítette.

A projekt az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból mindösszesen 17.366.909 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült.

Marcaltő, Nemesgörzsöny, Egyházaskesző, Malomsok és Várkesző települések önkormányzatai térségük fejlődése szempontjából fontosnak tartják a tulajdonukban vagy vagyonkezelésükben álló utak rendszeres karbantartását, valamint felújítását. Azonban az ehhez szükséges saját infrastruktúra, géppark hiányos, illetve elavult, ugyanakkor a külterületi utak jellemzően rendkívül rossz állapotban vannak, elhanyagoltak.

A projekt legfőbb célja tehát – a pályázati felhívással összhangban – az önkormányzati utak komplex kezeléséhez, állapotjavításához, karbantartásához szükséges erő- és munkagépek beszerzése.

További közvetett célok:

– az önkormányzati utak minőségének javítása;

– a földrajzi mobilitás elősegítése;

– az alapvető szolgáltatások, illetőleg munkaterületek/munkahelyek elérhetőségének fejlesztése;

– az itt élők élet minőségének javítása és a települések vonzóbbá tétele;

– valamint ezeken keresztül a térség gazdasági potenciáljának növelése.

E célok elérése érdekében a projekt keretében az alábbi gépek beszerzése valósul meg:

– 1 db Branson 6225C fülkés traktor Marcaltő Község Önkormányzata részéről;

– 1 db FRONTONI Fox Profi 400 rézsűkasza Nemesgörzsöny Község Önkormányzata részéről;

– 1 db FRONTONI Rotofossi 500 ároktisztító és 1 db Branson Fronthidraulika Egyházaskesző Község Önkormányzata részéről;

– 1 db BOHR Hamster 3000 gréder Malomsok Község Önkormányzata részéről;

– 1 db BOHR Fox 2500 tolólap Várkesző Község Önkormányzata részéről.

Az erő- és munkagépeket a következő útkarbantartási feladatok ellátására használják majd: útpadkák, útmenti árkok, töltések- és rézsűk kaszálása; út menti árkok tisztítása, mélyítése, készítése; földutak, padkák gyalulása; talajegyengetés, tereprendezés, hótolás.

https://ec.europa.eu/agriculture/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TOP-4.1.1-15-VE1-2016-00033 azonosítószámú „Egészségügyi alapellátás fejlesztése a Marcaltői körzetben” című projekt

– Marcaltő Község Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében belül 56 399 965 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el a Marcaltő, Kossuth u. 2. szám alatt lévő orvosi rendelő épületének felújítására, bővítésére. A TOP-4.1.1-15-VE1-2016-00033 azonosítószámú „Egészségügyi alapellátás fejlesztése a Marcaltői körzetben” című projekt 100%-os támogatási intenzitás mellett az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A megvalósítás 2017.11.01-én kezdődött és a tervek szerint 2018. október 31-ig maradéktalanul megvalósul.

– A fejlesztés tárgya a Marcaltő, Kossuth u. 2. szám alatt lévő orvosi rendelő épületének felújítása, bővítése. A projekt célja – a háziorvosi-, iskolaorvosi-, valamint védőnői szolgálatot magába foglaló -három egészségügyi alapellátási funkció egy épületbe való integrálása és komplex fejlesztése. A fejlesztés eredményeképpen a háziorvosi ellátásnak helyt adó épület felújításával, bővítésével központosításra kerül az egészségügyi alapellátás, a házi- és iskolaorvosi rendelő, a védőnői tanácsadó egy infrastruktúrába kerül, a lakosság számára könnyebben elérhető lesz mindhárom ellátási funkció. Megvalósul a hiányzó vagy elavult orvosi gépek, műszerek, eszközök beszerzése, az épület komfortosítása, akadálymentesítése, a szolgálati lakás fejlesztése, a gazdaságos fenntartás érdekeit is szem előtt tartva megújuló energiát felhasználó rendszer telepítése, nyílászáró csere, és a fűtési rendszer korszerűsítése is, továbbá a háziorvos részére egy feladata ellátáshoz szükséges személygépjármű beszerzése.

– A tervezett korszerűsítéssel, és az energiatakarékos megoldások alkalmazásával projektünk hosszabb távon pénzügyi formában is megjelenő költség megtakarítást eredményez, a szolgáltatási színvonal javítását szolgáló beruházások, eszközbeszerzések pedig a minőségi, teljesebb körű feladatellátáshoz járulnak hozzá.

Sandl Zoltán

polgármester

 

Temetői kerítés felújítása Egyházaskeszőn – tájékoztató LEADER projekt megvalósításáról

Urnafal kialakítása Malomsokon – tájékoztató LEADER projekt megvalósításáról

Rekreációs tér kialakítása és zöldterület-gondozáshoz szükséges eszközbeszerzés Várkeszőn – tájékoztató LEADER projekt megvalósításáról

Eszközbeszerzés rendezvényekhez Malomsokon – tájékoztató LEADER projekt megvalósításáról

Fedett szabadtéri rendezvénytér kialakítása Egyházaskeszőn – tájékoztató LEADER projekt megvalósításáról